Stop child abuse

unicef
  
   The number of reported child abuse cases in Malaysia has been increasing in the last few years. This trend is alarming, especially as it may represent only the "tip of the iceberg". While statistics of reported abuse cases are published annually, these alone may not reflect the extent of abuse in a population, the severity of abuse over time or why abuse is occurring.

   While various factors are commonly associated with the incidence of child abuse, little is known as to how they may or may not contribute to child abuse within the Malaysian context. Against this background, it is desirable to conduct a comprehensive study of child abuse to help us understand the scope and severity of the issue in the general population.


   This study would also help establish benchmarks for the measurement of child abuse, which would enable the monitoring of future trends in the abuse of children, and in public attitudes towards it. The findings of the study would also be instrumental in developing effective and evidence-based interventions needed to protect children from abuse to ensure them of a safe childhood and a future full of promise.

   Hahahaha  karangan yang kat atas tuh aku copy paste jer dari satu laman web yg akan aku bagi tahu sekejap sahaje lagi . . dont worry .. because aku ni tepati janji yer . . hahaha ! Disini aku ingin menyeru kepade semue reader-reader aku supaya korang menyokonglah kempen ini . .err ini kempen ker ? emm . . ah boleh la . .haha ! sebab ape kene sokong ? bace balik karangan berbahase inggeris yang kat atas tuh . Penat aku paste copy . . . ngee~ . . Jadi korang nak sokong ker tidak ? suke hati korang lah . . Aku taknak memakse korang . . Tapi kalau korang rase korang nih sayangkan kanak-kanak dan mahu melihat kanak-kanak kat dunia nih membesar dengan penuh gembire dan penuh bergaya disamping berjaya di dalam pelajaran , korang sokong lah kempen ini . . macam mane nak sokong ? haa ..  yang ini aku tak tahu .. pandai-pandai korang la yer . . hehehehe . .

    Aku rase kat dunia ni banyak cara-cara penyeksaan kanak-kanak . . antaranya :
  • Penculikan (yang ini selalu berlaku)
  • Rogol ( benci perbuatan ni )
  • Memaksa kanak-kanak membeli rokok dan membayar mereke dengan sebijik gula-gula huh! kedekot!
  • Memecahkan tabung kanak-kanak untuk kepentingan peribadi (Kesian kat budak-budak tuh)
  • Pijak kepala kanak-kanak dengan menggunakan kasut tumit tinggi sambil makan lollipop ( huh ! Zalim sungguh ! )
  • Membiarkan kanak-kanak kebulur
  • Meminta kanak-kanak manjadi pengemis ( I hate this .. !!! )
  • Melarang kanak-kanak untuk bersembahyang ( I hate this too !! )
Banyak lagi sebenarnye tetapi aku takut ayat yang aku tulis tuh nanti merapu . . hehehehe ! so , sokonglah kempen ni !! Kerana kanak-kanak la bakal pemimpin negara ! pemimpin negara yang macam mana ? haa Lu pikir la sendiri ! Chow !

p/s : information from unicef

Tiada ulasan:

Catat Komen

kutukan korang

Related Posts with Thumbnails
Copyright@ Blog ini adalah hak milik Humblemodest